vrijdag 14 november 2014

Antwoorden op vragen van uw buitenlandse werknemers - Gratis Knowledge Base

Het in dienst nemen van werknemers uit het buitenland is een omvangrijk proces.

De expat verlaat zijn eigen land om in Nederland te komen werken en wordt geconfronteerd met een andere cultuur, een vreemde taal en andere regels. Ook voor de werkgever is de situatie anders dan wanneer een werknemer uit Nederland wordt aangenomen. Er zal meer tijd moeten worden besteed aan het inwerken van de werknemer en het laten wennen aan de Nederlandse manier van werken.

Kortom: er komt een hoop af op zowel de werknemer als de werkgever.

Knowledge Base


Om een en ander makkelijker te maken en antwoorden te bieden op vragen van de werknemer hebben wij een kennis database opgemaakt waarin meer dan 500 antwoorden zijn opgenomen op vragen die wij van onze cliƫnten hebben ontvangen. De vragen en antwoorden zijn uiteraard in het Engels om het voor de werknemer begrijpelijk te maken. Er is ook een mogelijkheid om vragen te stellen.

Antwoorden hebben betrekking op onder meer:

  • de aangifte inkomstenbelasting en de fiscale situatie van de werknemer
  • de 30% regeling
  • loonheffing
  • sociale zekerheid
  • toeslagen
  • zaken doen in Nederland: oprichting BV, freelancing, BTW, etc. 
  • etc.

De database wordt constant uitgebreid. Ik denk dan ook dat de knowledge base van grote waarde kan zij voor zowel de internationale werknemer als de werkgever. De knowledge base is gratis toegankelijk en vrij van advertenties. Voor ons is van belang dat informatie ter beschikking wordt gesteld.

Uiteraard kan ons kantoor verder van dienst zijn bij vragen en voor het uitvoeren van werkzaamheden, maar dat is geheel een eigen keuze.

U kunt de Knowledge Base vinden op www.expatax.nl/kb.

150 km distance requirement in 30% ruling in principle not against EU law according to Advocate General of the European Court of Justice

Under the 30% ruling, a Dutch employer can assign a fixed tax-free allowance to an employee who is recruited from abroad of up to 30% of the salary. To reduce unwanted use the ruling is tightened since 1 January 2012. From that date the requirement is introduced that an employee only qualifies for the 30% ruling if he was more than two thirds of the 24-month period prior to the commencement of the employment in the Netherlands residing at a distance of more than 150 kilometers from the border of the Netherlands.

The present case involves Mr. C. G. Sopora who in 2012 worked in the Netherlands for a Dutch employer. The last two years before he started working in the Netherlands, he lived in Germany, albeit less than 150 kilometers from the Dutch border. The tax authorities refused to grant the 30% ruling to him. Mr. Sopora appealed against this decision with the proposition that the refusal to grant the ruling to him violates EU law .

Since the Dutch Supreme Court was not certain whether the 150 km requirement violates EU law preliminary questions were sent to the European Court of Justice in 2013. Advocate General Kokott issued an opinion in this case on 13 November 2014. In short:

The national legislation which entitles an incoming employee who resides more than 150 km from the Dutch border to a tax-free allowance of extraterritorial costs which may be higher than the actual extraterritorial costs, while the height of the reimbursement for an incoming employee who lives less than 150 km from the border is limited to the demonstrable actual amount of the extraterritorial costs, provides no conflict with EU law. However, that is only the case if the latter workers (living less than 150 km from the Dutch border) in the vast majority of cases commute to work in the Netherlands each day and in fact are not faced with extraterritorial costs. The referring court has to examine that.

So if the referring court finds out that most employees who live within 150 kilometers of Dutch border do not stay in the Netherlands but go back home each day the Advocate General has the opinion that there are no extra territorial costs and as such there is no violation of EU law. The employees within this group who will stay in the Netherlands will then form a minority and will just have bad luck. They can get their real expenses reimbursed tax free, but won’t get the 30% ruling. Let’s wait and see what the European Court of Justice decides and how the referring court will investigate whether employees who live close to the border don’t stay in the Netherlands. 

Nederlands


Op grond van de 30%-regeling kan een Nederlandse werkgever een forfaitair bepaalde onbelaste vergoeding toekennen aan een uit het buitenland aangetrokken werknemer van kort gezegd 30% van het loon. Om onbedoeld gebruik tegen te gaan is die regeling per 1 januari 2012 aangescherpt. Sinds 1 januari 2012 geldt onder meer de voorwaarde dat een werknemer alleen kwalificeert voor de 30%-regeling als hij meer dan twee derde van de periode van 24 maanden voorafgaand aan de aanvang van de tewerkstelling in Nederland woonachtig was op een afstand van meer dan 150 kilometer van de grens van Nederland.

De onderhavige zaak gaat om de heer C.G. Sopora die in 2012 in Nederland voor een Nederlandse werkgever werkte. De laatste twee jaar voordat hij in Nederland begon te werken, woonde hij in Duitsland, zij het op minder dan 150 kilometer van de Nederlandse grens. De Belastingdienst weigerde de 30%-regeling op zijn geval toe te passen. De heer Sopora ging in beroep met de stelling dat de weigering de forfaitaire regeling toe te passen het Unierecht schendt.

Omdat het antwoord op die vraag onzeker is, heeft de Hoge Raad hierover prejudiciĆ«le vragen gesteld aan het Hof van Justitie EU. Advocaat-Generaal Kokott heeft in deze zaak op 13 november 2014 een conclusie uitgebracht. 

De nationale regeling waarbij een ingekomen werknemer die meer dan 150 km van de grens woont recht heeft op een onbelaste kostenvergoeding wegens extraterritoriale kosten die hoger kan zijn dan de werkelijke extraterritoriale kosten, terwijl de hoogte van die onbelaste vergoeding voor een ingekomen werknemer die minder dan 150 km van de grens woont beperkt is tot het aantoonbare werkelijke bedrag van de extraterritoriale kosten, levert volgens de A-G geen strijd op met het EU-recht.

Dat is echter alleen het geval indien laatstbedoelde werknemers (die minder dan 150 km van de grens wonen) in de overgrote meerderheid van de gevallen dagelijks naar hun werk in Nederland kunnen pendelen en in feite niet met extraterritoriale kosten worden geconfronteerd. De verwijzende rechter dient dat te onderzoeken.

Dus als de verwijzende rechter ondervindt dat de meeste werknemers die minder dan 150 km van de Nederlandse grens wonen niet in Nederland verblijven maar elke dag weer terug gaan naar huis dan is er geen sprake van extra territoriale kosten en dus is er geen sprake van strijd met het EU-recht. De werknemers binnen die groep die wel in Nederland verblijven vormen dan een minderheid en hebben dan gewoon pech. Zij kunnen de werkelijke extra territoriale kosten onbelast vergoed krijgen maar zullen de 30% regeling niet krijgen. Laten we afwachten wat de beslissing zal zijn van het Europese Hof van Justitie en hoe de verwijzende rechter dan zal onderzoeken of werknemers die binnen 150 km van de Nederlandse grens wonen in Nederland verblijven voor het werk of niet. 

vrijdag 29 augustus 2014

Toepassing 30%-regeling terecht geweigerd omdat geen sprake is van een uit een ander land aangeworven werknemer

Belastingsoort: Loonbelasting
Bron/Instantie: Uitspraak Hof Amsterdam
Bron-/zaaknummer: 13/00066
ECLI: ECLI:NL:GHAMS:2014:3488
Brondatum: 21-08-2014

Een Duitser heeft tot het einde van zijn eerste studie in augustus 2003 in Duitsland gewoond. Hij is daarna in Nederland gaan studeren en wonen. Na zijn studie is hij per 1 december 2011 in dienstbetrekking getreden bij bedrijf A in Nederland. In deze procedure is in geschil of de inspecteur het verzoek van de Duitser om toepassing van de 30%-regeling terecht heeft afgewezen. Wat partijen verdeeld houdt is of hij als een uit een ander land aangeworven werknemer kan worden aangemerkt.

De Duitser stelt zich op het standpunt dat uit een arrest van de Hoge Raad van 24 oktober 2008, nr. 07/12637, ECLI:NL:HR:2008:BD3167 kan worden afgeleid dat de periode dat een aangeworven werknemer tijdens zijn stage of studie woonachtig is in Nederland niet in aanmerking dient te worden genomen bij de beoordeling of sprake is van een uit het buitenland aangeworven werknemer.

Rechtbank Haarlem (nr. 12/3520, ECLI:NL:RBHAA:2012:BY9783) heeft dit standpunt verworpen omdat het arrest van de Hoge Raad slechts ziet op de situatie dat een werknemer werkzaam is in Nederland op het moment dat hij wordt aangeworven, maar zich nog niet metterwoon in Nederland heeft gevestigd. In onderhavig arrest van de Hoge Raad was de werknemer woonachtig in het buitenland en studeerde in Nederland. In deze zaak is de Duitser echter daadwerkelijk woonachtig in Nederland. Gelet derhalve op het feit dat hij reeds in Nederland woonde op het moment dat hij werd aangeworven door bedrijf A, ziet de Rechtbank in de toepasselijke wet- en regelgeving geen ruimte voor toepassing van de 30%-regeling.

Hof Amsterdam is het volkomen met deze beslissing van de Rechtbank eens. Er is geen sprake van een uit een ander land aangeworven werknemer. Hetgeen de Duitser in hoger beroep heeft aangevoerd werpt geen nieuw of ander licht op de zaak. Het Hof acht verder niet aannemelijk gemaakt dat het gelijkheidsbeginsel in dit geval is geschonden en vindt ook niet dat de Belastingdienst onderzoek moet doen naar mogelijke gevallen waarin de 30%-regeling onder soortgelijke omstandigheden wel is toegepast.

De beslissing van zowel Rechtbank als Hof acht ik terecht.

donderdag 9 januari 2014

New mortgage rules in 2014

The government changed the rules for mortgages, so fewer people get into financial trouble due to their mortgage.

Mortgage deduction in the 4th tax bracket

As of 2014, the maximum tax rate at which mortgage interest can be deducted decreases by 0.5 % per year. The proceeds will be returned via an extension of the third bracket of the income tax. In 2014, the rate for deductible expenses related to the main residence is therefore 51.5% (instead of 52% in 2013).

Temporarily higher gift tax exemption for costs of your home

It has been made easier to use a gift for the purchase , redemption of outstanding debt and mortgage or renovation of your home. The exemption in the gift tax is increased to 100,000 euros until January 1, 2015. The restriction that it must be a gift from a parent to a child between 18 and 40 years is also lapsed. This means that everyone may receive up to € 100,000 tax free from a family member or a third party as long as the money is invested in the home or outstanding mortgage.

Maximum mortgage depends on property value

You can take out a mortgage in 2014 up to 104 % of the value of your home (including 2% transfer tax) . This is called the Loan-to-Value. Loan-to -Value is the ratio between the amount of the loan and the value of the home.

2018: maximum mortgage 100% of the property value

Until 2018, the government gradually decreases the Loan-to -Value to 100% (including transfer tax). This means that from 2018 you can’t get a mortgage which is higher than the value of your house. The government is doing this step by step to ease the pressure on starters and give homebuyers time to save. A higher loan up to a Loan-to-Value of 106 % remains possible for energy-saving investments  such as insulation, energy efficient windows and doors and solar water heaters.

Mortgage interest deduction only with full repayment

Since January 1, 2013 you will only be able to deduct the mortgage interest if you pay off your mortgage entirely during the whole period and at least based on annuity. That means that every month you pay a fixed amount which consists of interest and capital repayment. The rule applies only to new mortgages and not to existing ( partial) interest-only mortgages. The maximum term during which you can deduct the interest remains 30 years.

Combination mortgage

Sometimes, the monthly full repayments are (temporarily) too high. For those situations, you may take out a so called combination mortgage. The combination mortgage consists of two mortgage loans. The first loan must be paid off completely in 30 years based on annuity. Additionally, you can close a second loan which you use to pay (part of) the redemption. That second loan may eventually exceed 50% of the initial loan. The interest for this second loan does not qualify for mortgage deduction.

Limit amount National Mortgage Guarantee (NHG) temporarily increased

The limit for buying a property with the National Mortgage Guarantee (NHG) was temporarily increased in 2009 from € 265,000 to € 350,000. Since 2012, the temporary increase is gradually reduced:

July 1, 2012: € 320,000;
July 1, 2013: € 290,000;
July 1, 2014: € 265,000.

Mortgage conditions for starters eased

The government has eased the mortgage conditions for starters if they expect an increase in income. Starters who expect an increase in salary within a few months or years, can get a higher mortgage. This measure took effect on January 1, 2013.

Deducting interest on outstanding debt

Do you sell your home at a loss? Since 2013 you can deduct the interest and costs for an outstanding debt up to 10 years. This is a temporary measure. The government will thus accommodate homeowners who keep a residual debt on the sale of their home.

The measure applies to residual liabilities incurred between October 29, 2012 and December 31, 2017. In those 10 years, you do not need to repay the loan. After 10 years, the interest and costs are not deductible anymore. The scheme is also available for homeowners who rent a property after selling their home.

Residual liabilities under the National Mortgage Guarantee

As of January 1, 2014, homeowners can, after they sold their home, finance an outstanding debt into a new mortgage with National Mortgage Guarantee (NHG). This rule applies to residual debts arising from the sale of a property that is financed with NHG. The condition is that the costs of the new house and the remaining debt remain below the actual limit of the NHG. The amount of the outstanding debt that exceeds the limit of the NHG may be financed by the mortgage lenders outside the NHG .

Relocation scheme mortgage

The maximum period for retention of mortgage interest deduction for the former home which is up for sale is 3 years . That term applies to the tax year 2014. Is the property put up for sale in 2011? Then you are still entitled to the mortgage interest deduction in 2014. A property that was bought in 2011 with the intention to use it as your home in 2014 can be considered your main residence in 2014 for which you can deduct the mortgage interest.

For taxpayers who bought their home in 2012 or 2013 or put it up for sale, the normal (not extended) scheme is applicable again. For them, the maximum period for retention of the mortgage when selling or buying the own home is 2 years . They can deduct the mortgage interest therefore until December 31, 2014 or December 31, 2015.

Mortgage interest deduction for former house after temporary rental


Until the end of 2014, the mortgage deduction may be claimed again for the former home which is put up for sale after a period of temporary rental. The mortgage can be deducted up to the remaining term of the relocation scheme.